حرف زدن با کودک چگونه باید باشد؟
آیا از اصول حرف زدن با کودک آگاهی دارید؟ یکی از راههای برقراری ارتباط با کودک، ارتباط کلامی و گفتگو با اوست. کودک باید یاد بگیرد چگونه با اطرافیان ارتباط برقرار کند و شبکه ارتباطی خود را افزایش دهد. متاسفانه در جوامع امروزی، مشکلات اقتصادی، شاغل بودن والدین، اختلالات روانی و انواع بیماریها شرایطی را ایجاد کرده که پدر و مادرها حوصله وقت گذراندن با کودک خود را نداشته باشند و نتوانند اصول صحیح برقراری ارتباط را به فرزند خویش یاد دهند. اما راه حل این مشکل چیست؟ آیا کودک به تنهایی و بدون کمک گرفتن از والدین میتواند اصول صحیح ارتباطات اجتماعی را یاد بگیرد و روابط اجتماعی خود را گسترش دهد؟ با آگاهی از اصول حرف زدن با کودک و کمک گرفتن از متخصص، میتوانید ارتباط بهتری با فرزند خود برقرار نمایید. برای کسب اطلاع در زمینه مشاوره کودک کلیک کنید.
منبع : حرف زدن با کودک چگونه باید باشد؟
اهمیت ارتباط والدین با کودک
پدر و مادر ها باید بدانند که تمامی وظایف آنها در قبال فرزند خویش تنها به رفع نیازهای مالی خلاصه نمیشود. کودکان به حمایت عاطفی و محبت نیاز دارند تا بتوانند در آینده از سلامت روانی برخوردار باشند و به طور صحیح ارتباط اجتماعی برقرارنمایند. آنها دوست دارند با والدین خود وقت بگذرانند و از آرزوها و امیال خود با پدر و مادر صحبت کنند. اگر خستگی، شاغل بودن و مشکلات اقتصادی به عنوان موانع ایجاد ارتباط بین کودک و والدین قرار بگیرد، کودک نمیتواند اصول صحیح ارتباط را یاد بگیرد و با اطرافیان خود صحبت کند، در نتیجه مهارتهای اجتماعی او رشد نمیکند و همیشه تنها خواهد بود.
روش های صحیح حرف زدن با کودک
حرف زدن با کودک ضمن اینکه باعث تقویت ارتباط بین شما و فرزند تان میشود، اصول صحیح صحبت کردن را هم به او میآموزد. روشهای صحیح حرف زدن با کودک عبارتند از:
1. گفتن اسم کودک
اولین نکته در ایجاد ارتباط با کودک “خواندن نام کودک” است. ابتدا باید تمامی حواس کودک را به خود جلب نمایید و او را از توجه به اطراف باز دارید. به این منظور اسم کودک خود را صدا بزنید تا بداند که مخاطب اصلی کلام شماست و باید به صحبتهایتان دقت کند.
2. به صحبتهای کودک خود توجه نمایید
وقتی کودک سوالی دارد یا برای صحبت کردن با والدین پیش قدم میشود، باید در اولویت کار پدر و مادر قرار بگیرد. هر کاری که مانع توجه به صحبتهای کودک میشود اعم از تماشای تلویزیون یا سرگرم بودن با موبایل باید کنار گذاشته شود تا کودک احساس کند برای والدین ارزشمند است و آنها با دقت به حرفهایش گوش میدهند.
3. حرف زدن با کودک | عدم استفاده از جملات منفی
وقتی پدر و مادر هنگام گفتگو با کودک، دائما از کلمات منفی استفاده کنند و به کودک خود القا نمایند که او دست به هر کاری بزند، خرابکاری ایجاد میشود، حس گناه را در فرزند خود شکل میدهند. به جای اینکه از جملاتی مانند اینکه ” نه نکن- لیوان را محکم بگیر، آن را میشکنی” استفاده کنید، اصول صحیح صحبت با کودک خود را رعایت نمایید و جملاتی را به کار ببرید که به او اعتماد به نفس ببخشد و حس شادی در وی ایجاد کند.
4. به او استرس ندهید
اگر شما شاغل هستید و یا به هر دلیلی نمیتوانید صبر کنید تا کودک کارهایش را انجام دهد، دائما نگویید” زود باش، زود باش. دیرم شده” استفاده از این عبارتها در کودک شما استرس ایجاد میکند و باعث میشود دست و پای خود را گم کند. در نتیجه انجام کار برایش سختتر میشود؛ حتی اگر قرار باشد کار سادهای مانند بستن بند کفشش را انجام بدهد.
5. اجتناب از به کار بردن جملات مقایسهای
هرگز در هنگام صحبت کردن با کودک خود، از عبارتهای مقایسهای استفاده نکنید. گفتن اینکه آن بچه این کار را میکند اما تو بلد نیستی، اعتماد به نفس کودک را به خطر میاندازد. بهتر است به طور غیر مستقیم در مورد رفتارهای صحیح بچههای دیگر صحبت کنید. به طور مثال به کودک خود بگویید” عزیزم دیدی آن بچه چقدر با ادب بود و پس از وارد شدن به همه مهمانها سلام کرد؟ همه افرادی که در مهمانی بودند او را تشویق کردند”.
بیشتر بخوانید: اشتباهات تربیتی والدین
6. ایجاد ارتباط چشمی
برای درک بهتر کودک خود و داشتن ارتباط صمیمانهتر لازم است که عمیقا توجه خود را به او معطوف نماید. ارتباط کلامی با کودک همراه با حفظ ارتباط چشمی، میتواند تاثیر جملات و عباراتی را که استفاده میکنید چندین برابر کند.
7. حرف زدن با کودک | توجه به لحن صحبت کردن
کودک همیشه مقصر نیست. برخی از اشتباهات کودکان اقتضای سن آنهاست و زمینه رشد آنان را فراهم میآورد. لحن تحقیر آمیز و یا همراه با عصبانیت نمیتواند راه حل خوبی باشد. بهتر است کمی صبر کرده و وقتی کودک در شرایط مطلوبتری قرار گرفت و عصبانیت شما کمتر شد با او صحبت کنید.
8. عدم استفاده از جملات تهدید آمیز
مسلما کودک شما نمیتواند یک فرد کاملا مطیع و فرمانبردار باشد که هیچ آزادی عمل و بیانی ندارد. به همین دلیل هنگام صحبت با او هیچ گاه از کلمات و جملات تهدید آمیز استفاده نکنید زیرا کودک اعتماد به نفس خود را از دست میدهد و در آینده هم نمیتواند آزادانه اظهار نظر کند.
9. سوال پرسیدن از کودک
اگر کودک به هر دلیلی بیشتر اوقات ساکت و آرام است یا در گوشهای تنها مینشیند، به سراغ او بروید و در حین گفتگو، سوالات تحلیلی بپرسید. سوالاتی که نیاز به توضیح داشته باشند و تنها به پاسخ بله یا نه اکتفا نکنید. اینکه امروز در مهد کودک یا مدرسه چه اتفاقی افتاد؟ نظرت در مورد این کارتون چیست؟ کدوم یکی از شخصیتها آن رو دوست داری و چرا؟
10. حرف زدن با کودک | کودکانه حرف نزنید
لازم نیست وقتی با کودک صحبت میکنید لحن کلام خود را بچگانه نشان دهید. آنها بسیار باهوش هستند و طی روز لحن مکالمه شما را با اطرافیان میبینند. به همین دلیل لحن کودکانه شما را دوست ندارند و ترجیح میدهند موقع صحبت کردن با آنها خودتان باشید؛ فقط شمردهتر صحبت کنید.
11. قطع نکردن حرف های کودک
اجازه بدهید کودک با آرامش کامل تمام حرفهای خود را بگوید و هیچگاه وسط حرفهایش نپرید. پریدن بین حرفهای کودک به او این چنین القا میکند که حرفهای تو چندان مهم نیستند و بهتر است زود حرفهایت را تمام کنی. در نتیجه کودک اشتیاق خود را برای ادامه دادن صحتهایش از دست میدهد. بهتر است اجازه دهید کودک صحبتش را تمام کند و سپس اگر سوالی از او دارید، بپرسید تا رشته کلام را گم نکند.
پدر و مادر به عنوان الگوی صحیح
پدر و مادرها به دلیل اینکه مدت زمان بیشتری با کودک خود وقت میگذرانند، به عنوان الگوی رفتاری برای فرزند در نظر گرفته میشوند. پس باید به نوع جملاتی که در هنگام صحبت کردن به کار میبرید، توجه داشته باشید. استفاده از کلماتی همچون لطفا یا تشکر بسیار مهم است زیرا به کودک میآموزد که در قبال کارهای خوبی که دیگران برایش انجام میدهند، حس قدردانی داشته باشد و از آنها تشکر نماید. همچنین شما میتوانید با کمک گرفتن از یک فرد متخصص، اصول صحیح برقراری ارتباط با کودک را فرا بگیرید. برای آشنایی با بهترین روشهای تربیت کودک کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه کودک میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02166419012 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی نی نی مایند تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
چگونه باید صحبت کرد تا کودک متوجه حرفهای من بشود؟
کودکان به اقتضای سن خود نیازمندند که با کلامی ساده و بدون ابهام با آنها صحبت شود. به کار بردن جملات مبهم و یا کلمات سنگین، کودک را دچار سردرگمی کردهه و مانع از این میشود که به خوبی حرفهای شما را درک کند و به آن جامه عمل بپوشاند.
حرف زدن با کودک و برقرار کردن ارتباط با او چه اهمیتی دارد؟
پدر و مادرها باید بدانند که وظایف آنها در قبال فرزند خویش تنها به رفع نیازهای مالی خلاصه نمیشود. کودکان به حمایت عاطفی و محبت نیاز دارند تا بتوانند در آینده از سلامت روانی برخوردار باشند و به طور صحیح ارتباط اجتماعی برقرارنمایند. آنها دوست دارند با والدین خود وقت بگذرانند و از آرزوها و امیال خود با پدر و مادر صحبت کنند.
منبع : حرف زدن با کودک چگونه باید باشد؟